Hälsa och omvårdnad

 

Vi tar en paus från att tala om bokning av lokaler och övergår istället till att tala lite om naprapati,nackspärr samt ischias. När det kommer till naprapater finns det en fråga som ofta återkommer flera gånger om. Vad är egentligen skillnaden på en naprapat, en kiropraktor och en sjukgymnast? Som en ganska enkel förklaring kan man säga att en kiropraktor hjälper till att justera ryggen, en sjukgymnast tar hand om rehabiliteringsträningen medan en naprapat håller på med muskulära behandlingar. Det finns för tillfället mer än 1 200 naprapater i Sverige som varje år går igenom mer än 1,5 miljoner behandlingar. Det är inte lite jobb, det.

Det svenska naprapatförbundet förklarar naprapati som sådant: ”Naprapater förebygger och behandlar funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödorganen. Genom att behandla både muskler och leder nås en bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Denna helhetssyn är själva kärnan i naprapatin.”

En naprapat kan man behöva ta hjälp av om man exempelvis lider av ischias eller nackspärr. Men vad betyder då dessa? Vid nackspärr kan man utan förvarning få kramp i nacken, vilket självklart inte är särskilt behagligt. Vanligtvis går detta tack och lov över efter ett par dagar, men om man inte har blivit bättre efter en veckas tid ska man söka upp vård. På grund av den smärta som man känner kan man få svårigheter med att röra huvudet. Om man vill göra det enklare för sig själv när det gäller återhämtning kan man alltid vira in halsen med en halsduk eller liknande objekt för att hålla nacken varm. Detta brukar hjälpa mot smärta. Det är samtidigt även – tro det eller ej – en god idé att röra på sig. Om man endast sitter stil blir man bara mer stel. Om man å andra sidan fortsätter att röra på sig så sätts blodcirkulationen igång. Självklart ska detta inte vara några rörelser som gör ont.

Om man har ischias känner man smärta i höften eller den nedre delen av ryggen. Den här smärtan kan fortsätta ut i benen, och om man har riktig otur så kan den gå ner enda till foten. Om man inte är säker på vad felet är så är det alltid bra att prata med en sjukgymnast eller naprapat för att få den hjälp som man behöver. De är ju trots allt proffs inom ämnet och finns där för att hjälpa en på bästa sätt. Det finns även bra ischiasövningar man kan göra själv.